TRES DIES D’ABRIL. 90 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA

GUITAR BCN 2021
TRES DIES D’ABRIL. 90 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA
14/04/2021

El somni republicà, al Jardí del Palau Robert, per iniciativa del Memorial Democràtic i amb la col·laboració de la Direcció general de Difusió.

A partir del 13 d’abril i fins al 5 de maig, el Jardí del Palau Robert acull la mostra Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República, un recorregut commemoratiu pels fets d’abril d’ara fa noranta anys, quan, el 14 d’abril de 1931, Francesc Macià pronuncià el famós discurs que començava així: “Catalans: Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica”.

La proposta de l’historiador Oriol Dueñas per encàrrec del Memorial Democràtic desgrana les tensions i les emocions viscudes aleshores, l’alegria d’una part important de la ciutadania després de molts anys d’autoritarisme, les esperances d’un futur més ple i més lliure.

La República Catalana va durar tres dies, el temps necessari perquè s’arribés a un pacte amb els representants del govern provisional espanyol, en virtut del qual es recuperava l’autogovern sota la denominació Generalitat de Catalunya. 

La mostra il·lustra, mitjançant fotografies i testimonis, l’ambient i els estats d’ànim d’aquells tres dies que van suscitar, després de la caiguda de Primo de Rivera i de la contundent victòria d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals, grans expectatives polítiques i socials.

Compartir:
Aquest web utilitza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per a facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l’ús del web. Considerem que si continua navegant, accepta el seu ús.
Més informació Tancar