PAQUITO D´RIVERA i ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS (OSV)

ESPECTACLE REALITZAT (2015)

PAQUITO D´RIVERA i ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS (OSV)
47 VOLL-DAMM FESTIVAL INTERNACIONAL DE JAZZ DE BARCELONA - 2015
AQUEST CONCERT PERTANY A:
47 VOLL-DAMM FESTIVAL INTERNACIONAL DE JAZZ DE BARCELONA - 2015
Dissabte, 21 de novembre
19 h.
De 18 a 68 € (+ despeses de gestió)

Per tercer any consecutiu, el festival de jazz s’associa amb la temporada Simfònics al Palau, coproduïda per l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) i el mateix Palau. Aquest any, amb un convidat excepcional i, també per tercer any seguit, una estrena. Paquito D’Rivera torna a Barcelona com a clarinetista i compositor del seu Cape Cod Concerto, una obra estructurada en quatre parts que ens porta des de Benny Goodman fins a un homenatge a la singular vedet cubana Chiquita Facenda, passant per una milonga argentina i un tercer moviment dedicat a Ernesto Lecuona.

Dirigida per Vicent Alberola, clarinetista ell mateix d’immens prestigi (solista per exemple de la Lucerne Festival Orchestra fundada per Claudio Abbado), l’OSV completa el programa amb dues obres cabdals de George Gershwin fruit de la seva curiositat viatgera: Cuban Overture (que inclou referències a la música popular cubana con Échale salsita i La Paloma) i la suite d’An American in Paris, el retrat excitat i entusiasta de la vida a París d’un americà que el cinema va immortalitzar amb la coreografia de Gene Kelly. Per acabar d’arrodonir un programa espectacular, l’OSV proposa La conga del fuego d’Arturo Márquez, una peça simfònica tan breu com vibrant que fa tocar un trompetista clàssic a l’estil gairebé d’un mariachi, mentre l’orquestra es deixa portar a ritme de conga desenfrenada fins a una apoteosi final d’aquelles que deixen un record inesborrable. Poques vegades veureu tanta energia cavalcant una orquestra simfònica.

Paquito D´Rivera sobre el seu ´Cape Cod Concerto´:

En el año 2009, el Cape Cod Music Festival me comisionó escribir una pieza para celebrar su 30 aniversario. Así nacieron los cuatro movimientos de Cape Cod Files, que más tarde orquesté a petición de la empresa Vandoren y se convirtió en el Cape Cod Concerto, estrenadas ambas por el clarinetista John Manasse y el pianista Jon Nakamatsu. El estreno de 2009 coincidía con el centenario de Benny Goodman, así que el primer movimiento se titula Benny @ 100, el segundo es la milonga Bandoneón, el tercero Lecuonerías, básicamente improvisaciones clarinetísticas sobre algunos temas de Ernesto Lecuona, y el cuarto Chiquita Blues, una combinación de música cubana con armonía de blues, inspirada en una graciosa biografía novelada del escritor cubano Antonio Orlando Rodríguez, que narra los éxitos de la casquivana liliputiense matancera Chiquita Facenda en el mundo del espectáculo del Nueva York de principios del siglo XX. Hacer el estreno europeo de la pieza en uno de mis teatros favoritos, el Palau de la Música Catalana, en la compañía de Pepe Rivero (compatriota de Chiquita), bajo la batuta de un director que también es clarinetista, Vicent Alberola, y con la Orquestra Simfònica del Vallès es lo mejor que me podría haber sucedido. Tampoco puedo dejar de reconocer que la feliz idea de echar a andar todo esto fue de mi ya viejo amigo Joan Anton Cararach, director artístico del festival de jazz de Barcelona, y sus cómplices vallesanos.

Paquito D´Rivera, juny 2015

 

IMPORTANT: Els menors de 16 anys només podran accedir al recinte acompanyats del seu pare, mare o tutor legal. Imprescindible presentar la Hoja de responsabilidad (veure documents adjunts) degudament impresa i emplenada.

Programa

George GERSHWIN: Cuban Overture

Paquito D´RIVERA: Cape Cod Concerto

 

GERSHWIN: An American in Paris (suite)

Arturo MÁRQUEZ: La conga del fuego

 

Paquito D’Rivera, clarinet

Pepe Rivero, piano

Vicent Alberola, director

Orquestra Simfònica del Vallès

Compartir:
Aquest web utilitza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per a facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l’ús del web. Considerem que si continua navegant, accepta el seu ús.
Més informació Tancar