Primera de les activitats al voltant de l’exposició Underground i Contracultura a la Catalunya dels 70, que continuaran el mesos de gener i febrer de 2022.
L’exposició Underground i Contracultura a la Catalunya dels 70, promoguda per la Direcció General de Difusió i comissariada per Pepe Ribas amb la col·laboració de Canti Casanovas, segueix despertant interès i curiositat, fins al punt que se n’ha decidit la pròrroga fins al mes de març de 2022.
En aquest context, i després de rebre més de 48.000 visitants, comencen ara una sèrie d’activitats paral·leles que abordaran, amb la presència de molts dels seus protagonistes, diversos aspectes d’aquells anys convulsos del tardofranquisme, quan calia canviar-ho tot, bellugar-ho tot i provar-ho tot.
La primera de les activitats proposades serà un recital de poesia, que tindrà lloc a la sala d’actes del Palau Robert la tarda del dijous 2 de desembre a partir de les 18h. Segons Canti Casanovas, co-organitzador del recital juntament amb David Castillo, “la poesia dels poetes underground germina en un temps de crisis. Una crisi de valors entre dues generacions, en un abisme cultural obert entre els que havien hagut d´acceptar els valors d´una societat caduca i els que els negaven. La seva és poesia que neix de l´experiència i de la necessitat més vital de comunicar, construïda com una artesania que tant ens parla de l´exploració del jo i els seus límits sensorials com de la mort i el pensament utòpic”.
David Castillo, per la seva banda, entén que “la poesia va ser un eix fonamental més enllà dels versos i els mateixos poetes, perquè va ser un període poètic on totes les disciplines van convergir cap a la poesia. No s´entén la generació de l´underground sense poetes fonamentals com Xavier Sabater, Roberto Bolaño, Enric Casasses o Pau Maragall”.
A la vetllada hi participaran David Castillo –coorganitzador--, Joan Vinuesa –autor, també, del cartell--, Paco Fanés, A. G. Porta, Meritxell Sales, Eulàlia Framis, Fera i Las Disidentes, David Caño, Núria Martínez, Oriol Tramvia, Enric Casasses, Bruno Montané i Guim Valls.
El fil conductor de la vetllada serà retre un tribut a Genís Cano, Pau Maragall, J. Cuadreny, Roberto Bolaño, Pere Marcilla, Albert Subirats, Xavier Sabater, Jordi Pope i d’altres poetes del “Rotllo”. “La poesia va inundar la vida perquè la vida sense poesia no tenia sentit”, ens recorda Castillo.